Arhis.lv - ARHIS ARHITEKTI
Projekti  

ENG
ESP

PriekšlapaProjektiHronoloģiskiPublikācijasPar mumsKontakti
Konkursa piedāvājums SKAI lielveikalamMāja LapmežciemāDzīvojamās ēkas rekonstrukcija JūrmalāĒku Miesnieku ielā 13,15,17, Rīgā rekonstrukcijaFUTURIS kvartāls starp Dzirnavu, Antonijas un Zaļo ieluAtpūtas nama jaunbūve Jūrmalā, Jūras 26Līvu laukuma konkurssLidostas terminālis KrievijāMāras trepes

DEBESIS PĀR PILSĒTU

Viegli sagāzta reflektējoša lenta ar debesjuma atspulgu apņem visu veikala būvapjomu, tās apakšējo malu izrobo un atdzīvina stilizēta divslīpju jumtu silueta līnija. Apzaļumotas sienas ieskauts, trijstūra formas ieejas portāls turpina fasādēs aizsākto stāstu un ieved apmeklētāju tāda paša griezuma centrālajā iepirkšanās galerijā. Nav nekādu šaubu – tas ir SKAI, tikai SKAI.

Kā idejas stūrakmeni izvēlējāmies vienkāršu ģeometrisku figūru – trijstūri, jeb divslīpju jumtu, kas ir raksturīga silueta sastāvdaļa gan pilsētai, gan lauku ciematam, gan tirgus laukumam – tātad idejiski un saturiski vienojošs motīvs.

Mūsu piedāvājumā SKAI veikals vienmēr ir pavērsts pret galveno ielu ar savu autostāvvietas nojumi, kas skaidri iezīmē automašīnu novietošanas zonu pirms ieejas. Stāvvietai pieguļošajā ēkas sienā akcentēta veikala ieeja. Šim tirdzniecības modelim raksturīgais nelielais īrnieku īpatsvars liek pieturēties pie tradicionāla funkcionālā risinājuma, kurā centrālās galerijas vienā pusē izvietojami mazie īrnieki, bet otra mala atvēlēta lielveikalam.

Ēkas fasādes galvenais elements – reflektējošā josla ar roboto silueta līniju izbūvējama no pulēta metāla kompozītmateriāla paneļiem, „jumtiņu” iekšējās plaknes apšujamas ar melni matētiem metāla paneļiem. Nojumes redzamās konstrukcijas un griestu plaknes krāsojamas intensīvā piesātinātā tonī, kas var mainīties atšķirīgos objektos. Ēkas apšuvumam pielietojamas profilēta metāla apdares loksnes, bet galvenā (ieejas) fasāde papildus aprīkojama ar speciālu režģi vīteņaugu ekspansijai.

Trijstūra formas ieejas vestibila un centrālās galerijas sienu apdarei paredzēti ozolkoka imitācijas paneļi ar dēļiem raksturīgu dalījumu, bet grīdai tādas pašas tonalitātes un faktūras akmens masas flīzes. Īrnieku tirdzniecības telpu ieejas akcentētas ar melna koka plakņu ierāmējumu. 

Plānotā lielveikala platība – 3200 m2 un segtā autostāvvieta – 3700 m2 .

ARHIS ARHITEKTI

Projekta komanda:  Arnis Kleinbergs; Jānis Zvejnieks; Donna Bormane; Kristīne Klišāne; Anita Šnitko;  Raimonds Saulītis; Paulis Gibze; Simona Ozola; Uldis Āmars; Ivo Dzenis; ar Andra Kronberga intelektuālu atbalstu.