Arhis.lv - ARHIS ARHITEKTI
Projekti  

ENG
ESP

PriekšlapaNotikumiProjektiHronoloģiski20172016201520142013201220112010200920082007200620052004200320022001-1991ProgrammatiskiMultimediaPublikācijasPar mumsSadarbībaKontakti
Jaunais Tilts JT-26 Ķīpsalā, RīgāKvartāla apbūves skice Skārņu ielā pie Pētera baznīcasVecās Ostmalas posma rekonstrukcijas un labiekārtojuma 1. kārta, LiepājāPrivātmāja Siguldā Gulbju ielā 6Tirdzniecības Centrs Mc2 Krasta ielāTirdzniecības un atpūtas komplekss "Plaza Centrs Rīga", Mūkusalas ielā 71Dzīvoklis Vecrīgā, Miesnieku ielāLielveikals „Madara-89” SmiltenēBiroju ēka Brīvības ielā 148a, Rīga

Konkursa projekts - 2002

Kopējā platība bez pazemes platībām - 40 790 m²
Projektētā pazemes platība - 17 190 m²
Apjoma augstākās daļas augstuma atzīme 45.25 m
Būvapjoms - 380 900 m³

Konkursa projekta sastāvā iekļauts priekšlikums plānojuma un telpiskajai struktūrai Ķīpsalas un Klīversalas teritorijām ap Āgenskalna līci.

Projektējamā daudzfunkcionālā centra telpiski/funkcionālā ideja "ēka - tilts".

Ķīpsalas daļā, vienā vienotā funkcionālā un telpiskā struktūrā ar darījumu un dzīvojamās zonas attīstību visā augstākminētajā areālā. Pateicoties savam unikālajam izvietojumam virs ūdens izveido divas ieejas ēkā,kuras savienotas ar gājēju ielu - pasāžu, veidojot slēgtu āra telpu ar nosacīti dalītām funkcionālām zonām.
Jaunās apbūves un krastu savienošanas risinājums dod iespēju atvērt ūdens laukumus pilsētas iedzīvotājiem un tās viesiem, ikdienā gūstot patiesu emocionālo baudījumu dabas pamatnes un sakoptas urbanizētās vides mijiedarbībā.

Izstrādātā silueta analīze ieskicē ideju par konkursa ietvaros izstrādājamo daudzfunkcionālo darījuma centru kā izteikti horizontālu būvapjomu, ieskicējot "pilsētas vārtu" motīvu.
Augstāk esošie (četri) biroju stāvi veidoti kā ielas fasādes sastāvdaļas, kas piepilda brīvo telpu ar virkni nepieciešamo horizontālo un vertikālo komunikāciju elementiem,bet stikla jumta izbūves apjomā izveido iekārtu kafejnīcas/restorānu bloku ar romantisku izeju uz jumta terasi un brīnišķīgu skatu rietumu saules apspīdētajā Vecpilsētas siluetā.
Zem gājēju un ēkas apmeklētājiem pieejamajiem stāviem un līmeņiem izbūvēta abus krastus savienojoša ceļu struktūra,kas nepieciešama gan ēkas apgādei, gan šā reģiona daļu savienošanai autotransporta kustībai, ēkas vidu atstājot 10 m (augstumā) brīvu telpu kuģu un laivu satiksmei, bet abos galos, esošo gājēju trotuāru līmeņos izbūvējotveikalu un kafejnīcu telpas ar skatu uz ūdeni un apkārt esošo apbūvi.

Ēkas gala fasādes pagarinātais stikla ēkrāns akcentē ieejas ēkā ko pastiprina jaunizveidotās slaidās koku audzes.
Ēkas Daugavas fasādes ārējā stikla apdare veidota, apvienotos, izteikti horizontālos blokos,kas, nedaudz mainoties plānā, reflektē upes straumes radīto viļņu zīmējumu ēkas fasādē, un apspīdētajos saules staros nodod upes un apkārt esošo siluetu atspīdumu emocionālo noskaņu 320 m garumā.

Arch: A.Kronbergs, J.Lasis, E.Beernaerts
Piedaloties Arch: B.Bulai.
Arch.tech. R.Saulītim, J.Vizulim, U.Jaunsubrēnam